Kunststeden Vlaanderen

  • Diederik

Klantvriendelijkheid kan je leren. En hieronder lezen.

Tips en tricks

Een goede rit begint net als een goed gesprek: door naar je klant te luisteren. Niet alleen waar hij naartoe wil, maar ook hoe hij dat wil. Is hij gejaagd, en wil hij snel-snel-snel ergens zijn? Dan zijn er voor jou niet zoveel mogelijkheden. Een rustige klant zal waarschijnlijk veel meer openstaan voor extra weetjes over je stad. Je kan uiteraard steeds even peilen naar het waarom van het bezoek, en de interesses van de klant: zo zal je sneller weten waar hij in geïnteresseerd is, en hoe je eventueel kan helpen.

Blijf wel steeds jezelf: het heeft geen zin om je helemaal in het hoofd van je klant te verplaatsen. Jij hebt je eigen interesses en persoonlijkheid, en als je probeert om die van je klant te kopiëren, zal je al snel door de mand vallen. Toon gerust interesse, maar blijf beheerst.

Spreek daarom steeds op een kalme toon en laat je niet meeslepen in het gesprek. Als je klant met jou van mening verschilt, is het beter om het gesprek een andere wending te geven, of om het gewoon te laten rusten. Zo zorg je ervoor dat iedereen tevreden blijft.

Een laatste tip: geniet van je werk. Dat zal duidelijk afstralen in je houding en toon en meteen een aangename sfeer scheppen.